5 basis SEO tips voor iedere website

SEO is een veel voorkomend begrip binnen online marketing en de ontwikkelingen staan nooit stil. Er zijn echter een aantal zaken die tijdloos zijn en die je altijd kan optimaliseren. Dit noemen we de basis van SEO. In dit artikel lichten we 5 tips uit die jij direct kan toepassen op jouw website of webshop.

Update januari 2020

5 basis SEO tips voor iedere website

Hou altijd rekening met de 5 tips die we in dit artikel toelichten voor optimale vindbaarheid in de zoekmachine!

Snelheid

Zoals je waarschijnlijk al weet houden mensen niet van wachten. Dit geldt ook voor Google. In 2020 is het nog altijd zeer belangrijk om een snelle website te hebben. Zorg er ook voor dat mobiele gebruikers je website snel kunnen laden. De snelheid van jouw website check je via Google PageSpeed Insights tool. Ik kan je alvast verklappen dat het waarschijnlijk afbeeldingen zijn die je moet optimaliseren.

ALT-tags

Om bij afbeeldingen te blijven: Zorg dat je ten alle tijde de ALT-tag van een afbeelding invult. In 2018 heeft Google een update uitgebracht met betrekking tot Google Images en dit maakt het optimaliseren van afbeeldingen belangrijker. Bezoekers kunnen via Google afbeeldingen nu makkelijker op je website komen wanneer je een juiste ALT-tag hebt ingesteld voor je afbeelding. Tevens wordt deze data ook opgenomen in Google Analytics als verwijzend verkeer met als URL: https://images.google.com. Je kunt dus exact bijhouden hoeveel verkeer via Google afbeeldingen op jouw website terecht komt.

Wanneer je een afbeelding ALT-tag optimaliseert, moet je rekening houden met het volgende:

Als een afbeelding bijvoorbeeld fruit bevat moet je de ALT-tag niet vullen met alleen het woord ‘fruit’ > de ALT-tag wordt blauwe bessen omdat dit de afbeelding het beste beschrijft. Op de afbeeldingen staan namelijk blauwe bessen.

Zorg dus dat je de ALT-tag invult met een zo relevant mogelijke beschrijving van de afbeelding.

Controleer je meta title en description

Waneer er Gegoogeld word krijgen bezoekers krijgen bezoekers de Meta Title en Description te zien. Deze laten in een oogopslag zien wt er op jouw pagina te vinden is. Zorg dus dat je bezoekers overtuigd om op jouw pagina te klikken en niet op die van de concurrent.

Controleer daarom altijd of je je Meta Title en Description voor lke pagina ingevuld hebt. Vaak worden belangrijke pagina's (zoals de Homepage) vergeten. Check ook gelijk of de Meta Title en Description aansluiten op je poteniële bezoekers. Worden deze genoeg getriggerd om je pagina aan te klikken? Hoe hoger deze CTR (click through rate) namelijk is, des te beter je zult scoren op SEO. Google kijkt namelijk naar de CTR van jouw zoekresultaat bij het bepalen van de ranking in de zoekmachine.

Kwaliteit van je content

Zorg dat de kwaliteit van je content altijd op het hoogste niveau is. Hiermee bedoelen we dat het uniek moet zijn, geen fouten moet bevatten en dat je jouw belangrijke zoekwoorden voldoende, maar niet teveel laat terug komen in je teksten. Schrijf jouw content voor de bezoeker van je website en zorg dat dit een bijdrage levert. Is het een lang artikel? Maak gebruik van subkoppen of opsommingen om de leesbaarheid te vergroten!

Extra tip: Gebruik zoekwoorden in je tekst waarvan je weet dat gebruikers er vaak naar zoeken. Via de zoekwoordenplanner tool van Google kun je precies zien welke zoektermen vaak gebruikt worden. 

Interne links

Ook in 2020 is Linkbuilding nog steeds belangrijk om de vindbaarheid van een pagina te vergroten. Interne linkbuilding wordt alleen vaak vergeten en dit is zeker net zo belangrijk! Met interne linkbuilding zorg je er namelijk voor dat Google precies weet waar welke pagina staat en welke pagina’s bij elkaar horen.

Probeer met je interne links bezoekers door je website te sturen richting je conversiedoel. Op deze manier weet zowel Google als de bezoeker wat bij elkaar hoort en wat je doel is.

Wil je weten of er gebroken links op je website staan? Gebruik dan bijvoorbeeld een tool zoals Screaming Frog SEO Spider.

Meer weten?

Dit waren de 5 basis SEO tips waar jij direct mee aan de slag kan. Door deze 5 basis tips toe te passen zal jouw website vaker getoond en gevonden worden in Google! 

SEO is een proces van luisteren naar je doelgroep, het schrijven van pakkende content en het inzetten van veel tijd en moeite. Laat je jouw SEO liever over aan een ervaren SEO specialist? Neem dan contact met ons op via info@postads.nl of bel ons op 076 501 80 21.