Alternatieve zoekmachines

In navolging van mijn blogartikel o­­ver de vier grote zoekmachines die Google aanvallen, heb ik ook enkele onbekende zoekmachines onderzocht en vergeleken.

De zoekmachines zullen nu nog weinig invloed hebben op de positie van Google en Bing, maar deze alternatieve zoekmachines bevatten vaak onderdelen die ze uniek maken ten opzichte van de grote.

Alternatieve zoekmachines die je nog niet kent!

DuckDuckGo, zoeken met privacy!

DuckDuckGo, opgestart in 2010, is een zoekmachine die verschilt met Google of Bing omdat ze gebruikers niet volgen. De zoekmachine slaat geen gebruikersgegevens op en kan zodoende ook niet volgen.

DuckDuckGo maakt gebruik van een eigen crawler en honderden andere bronnen zoals; Wikipedia, Yahoo, Bing & Yandex.

Sinds in het nieuws is geweest dat de overheid gebruikers online volgt via verschillende websites, is het gebruik van DuckDuckGo explosief gestegen. Explosief moet hier wel relatief gezien worden, want waar Google 3 miljard zoekvragen per dag behandelt, heeft DuckDuckGo er nu 10 miljoen.

In Nederland wordt het nog niet veel gebruikt, waardoor het gebruik van de Nederlandse taal op DuckDuckGo.com nog niet optimaal is zoals “We u niet volgen” en “We u niet in een filter bubbel plaatsen”.

HotBot, vroeger 1 van de populairste zoekmachines

HotBot, gelanceerd in 1996, was vroeger één van de snelste en populairste zoekmachines online. In 1998 is de zoekmachine overgenomen door Lycos en werd het nauwelijks nog bijgewerkt.

In 2012 kreeg HotBot een redesign. Tegenwoordig is het een snelle zoekmachine, maar het heeft wel enkele nadelen.

Naast de zoekresultaten komen soms advertenties die knipperen of irritant blijven bewegen. Dergelijke advertenties zouden door de richtlijnen van Google en Bing afgekeurd worden, maar ze worden nog wel getoond in Hotbot.

De echte alternatieve zoekmachine: Wolfram Alpha

Woflram Alpha verschilt (nu nog) met andere zoekmachines. Zij geven de resultaten niet standaard als lijst weer, maar geven een antwoord op een zoekvraag met behulp van grafieken, vergelijkingen en landkaarten.

De zoekmachine zal dus niet zomaar resultaten geven wanneer je je eigen naam of bedrijfsnaam invult, maar moet meer worden gezien als een analyse tool voor zoekvragen zoals stad, wiskundige formule, economische zoekvragen etc. Probeer maar eens je woonplaats in te vullen bij WolframAlpha, zoals Breda.

Ixquick

IxQuick, ook wel bekend als Startpage, is in 1998 opgericht in New York en in 2000 overgenomen door een Nederlands bedrijf. Ze willen, net als DuckDuckGo, de meest privacy-vriendelijke zoekmachine ter wereld zijn. 

Dogpile

Dogpile is een zoekmachine die de resultaten van Google, Yahoo en Yandex combineert. Uit deze resultaten worden dubbele gegevens verwijderd en de beste resultaten bovenaan getoond. Omdat Google nu, met name de laatste maanden, dubbele resultaten ook niet meer toont in de zoekmachine, zal deze zoekmachine iets unieks moeten bedenken om overeind te blijven.

Overige zoekmachines

Er zijn natuurlijk meer kleine zoekmachines (Lycos, Ask), maar uit ons onderzoek zijn we er achter gekomen dat deze minder unieke eigenschappen hebben t.o.v eerder onderzochte zoekmachines.

Welke zoekmachines bestaan niet meer

Al jaren worden de kleinere zoekmachines opgekocht door grotere bedrijven om zo meer invloed te krijgen op de zoekmarkt. De techniek van de kleine zoekmachines wordt hiermee vaak samengevoegd met de grote varianten.

Een aantal zoekmachines die vroeger veel gebruikt werden, bestaan tegenwoordig niet meer omdat deze zijn overgenomen door de grotere zoekmachines.

  • Altavista – in 2003 overgenomen door Yahoo. In 2013 offline gehaald.
  • Cuil – zoekmachine die opgezet was door ex-Google werknemers. Is in 2010 offline gehaald en enkele medewerkers zijn weer in dienst van Google gaan werken.
  • Boogami – zoekmachine ontwikkelt door de 16 jarige James Wildish die al voor lancering een partnerschap tekende met Yahoo.
  • Collecta – deze zoekmachine heeft geen algemene zoekmachine meer, maar ze zijn bezig de technologie te gebruiken in andere applicaties.
  • Crowdeye – zoekmachine die zich op real-time zoekresultaten focuste (zoals Twitter), maar de zoekmachine offline heeft gehaald om zich te richten op andere applicaties.
  • OneRiot – zoekmachine die overgenomen is door WalmartLabs, de techniek verkocht heeft aan Topsy en daarna offline is gehaald.

 

Conclusie alternatieve zoekmachines

Bij PostAds hebben we afgelopen periode bewust andere zoekmachines gebruikt dan Google. We hebben zowel de grote en kleine zoekmachines uitgeprobeerd met wisselende resultaten.

Hier de top 3 van de alternatieve zoekmachines die onze voorkeur hebben naast Google:

  1. DuckDuckGo
  2. Topsy
  3. WolframAlpha

Zoals eerder aangegeven blijven we ons met zoekmachine optimalisatie richten op de grote zoekmachines, maar het is goed om te zien dat er concurrenten zijn met vernieuwende technieken in zoekmachines.

Meer willen weten over de kansen met deze kleine zoekmachines? neem contact met ons op!