Reddit voor bedrijven: een kans of een valkuil?

Social media marketing is een goede manier om in contact te komen met jouw doelgroep en te laten zien waar jij voor staat. Veel bedrijven gebruiken Facebook, Twitter en LinkedIn al, en Instagram voor bedrijven wordt steeds vaker toegepast. Er is echter één social media platform waar veel bedrijven zich niet aan wagen: Reddit.

Wat is Reddit precies?

Reddit noemt zichzelf “de voorpagina van het internet”. Reddit is een internationaal forum waarop iedereen ter wereld berichten kan plaatsen en kan reageren op andermans berichten. Als de nummer 7 meest bezochte website ter wereld heeft Reddit zijn titel meer dan verdiend. Het platform bestaat uit zogenaamde “subreddits”: aparte pagina’s die zich richten op een specifiek onderwerp. Zo heb je een subreddit voor kattenplaatjes, maar ook voor serieuze onderwerpen als politiek en corruptie. Je kunt er terecht om flink te lachen – veel memes worden geboren op Reddit – of om discussies te voeren over wereld veranderende praktijken.

Met zoveel verschillende onderwerpen moet jij er als bedrijf ergens tussen kunnen komen om je doelgroep te bereiken, toch? Je hebt het niet mis, maar er zit een addertje onder het gras. Dit heeft voornamelijk te maken met de manier waarop Reddit gebruikers met informatie op het platform omgaan. 

De doelgroep van Reddit

Reddit bestaat voornamelijk uit mannelijke gebruikers en 56% van de gebruikers komt uit de Verenigde Staten. Dit is natuurlijk geen probleem voor internationale bedrijven die zowel mannen als vrouwen targeten, maar voor lokale bedrijven die zich bijvoorbeeld alleen richten op vrouwen is het misschien niet het beste platform. Zelfs voor kleinere doelgroepen bestaan er echter specifieke subreddits, dus er bestaan wel degelijk kansen.

Het grootste obstakel voor bedrijven die kansen op Reddit willen verkennen heeft echter niets met de demografie van Redditers (zoals Reddit gebruikers zichzelf noemen) te maken. Redditers zijn erg kritisch en weten veel van de subreddits die zij volgen. Hierdoor zijn zij kwalitatieve gebruikers van het platform, wat eigenlijk precies is wat jij wilt. Er zit echter een keerzijde aan. Je kunt hen dus niet iets wijsmaken wat niet klopt, hier prikken ze namelijk met gemak doorheen. Redditers zijn op zoek naar feiten en deinzen niet weg voor een discussie. Reddit is dus geen éénrichtingsverkeer, waardoor je er niet eenmalig tijd in kunt investeren en daarna kunt vergeten.

Reddit kent ook meer anonimiteit dan bijvoorbeeld Facebook en LinkedIn. Niemand hoeft iets over jouw persoonsgegevens te weten als jij dat niet wilt. Hierdoor zijn Redditers minder bang om hun mening te geven en kunnen zij voor buitenstaanders fel overkomen. Iedereen kan echter zien waarop een Redditer reageert of wat hij/zij post. Wanneer iemand alleen maar haat verspreidt, wordt deze persoon al snel niet meer serieus genomen door de Reddit community en kunnen zij zelfs geblokkeerd worden.  

Actieve monitoring en strenge regelgeving

De kritische blik van Redditers zie je ook terug in de regels die gehanteerd worden op het platform. Iedere subreddit heeft hierbij zijn eigen regelgeving, dus je kunt niet voor iedere subreddit op dezelfde manier items plaatsen. Over het algemeen wordt enkele dingen in ieder geval niet gewaardeerd, zoals een “repost”, iets dat al eerder in die subreddit is geplaatst, of pesterijen. Hier wordt zowel geautomatiseerd als handmatig op gemonitord, waardoor overtredingen vrijwel nooit onbestraft blijven.

Naast de monitoring door de moderators en door zogenaamde “bots”, speelt de Reddit community zelf ook een grote rol in de monitoring van de subreddits. Reddit werkt met een uniek systeem genaamd “Reddit karma”. Middels de hoogte van jouw karma bepaalt Reddit hoe serieus het jou moet nemen. Je “post karma” wordt bepaald door het aantal upvotes op jouw posts in verschillende subreddits, waarbij je “comment karma” bepaald wordt door het aantal upvotes op jouw comments onder een post van iemand anders. Karma verlies je wanneer je de richtlijnen van een subreddit overtreedt, irrelevante content post of comment en wanneer anderen jouw posts of comments disliken tot het punt dat zij niet meer vertoond worden (een andere vorm van monitoring). 

Wat betekent dit voor bedrijven?

Reddit is geen platform waarop je “even snel iets plaatst”. Je zult tijd moeten investeren in het omhoog krikken van jouw Reddit karma zodat men weet dat ze jou serieus kunnen nemen. Hierbij moet je ook rekening houden dat alles wat je doet relevant is voor de desbetreffende subreddit, dus zomaar iets liken heeft geen zin.

Zelfpromotie wordt daarbij vrijwel nooit goedgekeurd door moderators en ook bestraft. Het is als bedrijf dus niet makkelijk om jezelf in een goed daglicht te zetten zonder dat Redditers meteen doorhebben dat het doorgestoken kaart is. Wanneer het kwartje bij hen valt, zullen zij ervoor zorgen dat jij op je vingers wordt getikt. Wanneer jij wel op een sluwe manier jouw contributie weet te plaatsen en te laten plakken op Reddit, kan het zomaar zijn dat deze totaal niet wordt gewaardeerd. Zo word je al snel de meest gedownvote Reddit post allertijden. Geen goede reclame voor je bedrijf dus.

Er zijn echter manieren om Reddit wél effectief te gebruiken. Redditers hechten veel waarde aan integriteit en waarderen het wanneer jij straight-forward bent in je benadering. Wanneer jij dus advertentieruimte koopt en niet gratis onder de aandacht te komen, zullen zij jouw bedrijf eerder een kans willen geven. Hierbij bied je op basis van duizend vertoningen en kun je de tijdstippen, subreddits, interesses, locaties en meer instellen waarop jij wilt adverteren. Het is hierbij vooral van belang dat je relevante subreddits selecteert, want adverteren voor een nieuwe game op een subreddit over kappers heeft natuurlijk geen zin.

Ook wanneer jij daadwerkelijk iets toe te voegen hebt aan een discussie, zullen Redditers eerder openstaan voor jouw bedrijf dan wanneer je aan schaamteloze zelfpromotie probeert te doen. Daarnaast zijn er allerlei subreddits waarop jij wel aanbiedingen mag plaatsen, zoals /r/discount. Mensen die op dit soort subreddits zitten verwachten reclame en zullen daarom niet het gevoel hebben dat jij hun persoonlijke Reddit bubbel probeert te infiltreren.

Advies over het inzetten van Reddit voor online marketing?

Er zijn dus wel degelijk manieren waarop Reddit benut kan worden om een geheel nieuwe doelgroep te bereiken. Voor internationale bedrijven die zich voornamelijk op mannen richten, zoals Gillette bijvoorbeeld, of bedrijven met technische snufjes zoals Microsoft of gaming developers, is Reddit een ideaal platform om te verkennen. Wanneer je integriteit hoog in het vaandel houdt, zullen Reddit gebruikers eerder openstaan voor jouw boodschap en je misschien zelfs met open armen ontvangen. Het is echter geen platform waarbij je alleen gebruik kunt maken van zelfpromotie en het kwalitatief gebruik van Reddit vergt veel tijd van de gebruiker.

Reddit op de juiste manier gebruiken kan veel opleveren, maar bij misbruik loopt je merk meer schade op dan je zou willen. Een lastige afweging waar PostAds jou graag bij adviseert. Wij kennen de goede en slechte kanten van Reddit door en door. Met deze kennis kunnen wij vertellen of Reddit het juiste platform is voor jouw bedrijf en hoe je het effectief kunt toepassen.

Benieuwd hoe wij jou als bedrijf kunnen helpen met Reddit als deel van onze Multi Funnel aanpak? Je kunt vrijblijvend contact opnemen door te bellen naar 076 501 80 21 of per e-mail via info@postads.nl. Langskomen op ons kantoor in Breda kan ook altijd! Wij zetten dan een heerlijke kop koffie of thee voor jou en bespreken we de mogelijkheden.