Vier grote zoekmachines die Google aanvallen

Welke zoekmachines zijn een alternatief voor Google?

De grootste en bekendste zoekmachine Google verandert continu zijn diensten en geeft steeds meer ruimte aan de advertenties in de zoekmachine. Doordat er steeds meer ruimte komt voor advertenties, Google maps locaties en Google Shopping wordt de zoekmachine volgens veel bezoekers onoverzichtelijker.

Google zal nog wel enige tijd de grootste zoekmachine blijven, maar er zijn andere zoekmachines die de concurrentie aangaan met Google. Hieronder een lijst van de grootste zoekmachines die een alternatief voor Google kunnen zijn.

  • Bing, zoekmachine van Microsoft
  • Yahoo, overname gigant
  • Yandex wil een goede tweede in Europa worden
  • Baidu, de nummer 1 zoekmachine van China

Bing, zoekmachine van Microsoft

Bing is de zoekmachine van Microsoft, vroeger ook wel bekend als Live search, Windows Live Search en MSN Search. Bing is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en heeft in Amerika een marktaandeel van 17,9 procent van alle zoekvragen.

Bing concurrentie van Google

Waarom kan Bing de concurrentie aangaan met Google?

Bing is een steeds beter alternatief voor Google, dagelijks worden verbeteringen aan deze zoekmachine doorgevoerd waardoor het aanbod in de resultaten de laatste jaren enorm is verbeterd. Daarnaast staat Bing bij de meeste zoekvragen niet vol met advertenties. 

Waarom ik denk dat ze een concurrent zijn die het Google moeilijk kunnen maken?

  • Microsoft heeft de (financiële) middelen om de concurrentie met Google aan te gaan.
  • Ze zijn Facebook partner, waardoor alle zoekvragen waar Facebook geen antwoord voor heeft, gezocht kunnen worden op Bing.
  • Daarnaast wordt Bing de nieuwe zoekmachine onder de techniek van het spraak besturingssysteem van Apple.
  • De nieuwe tablets, telefoons en pc's van Microsoft werken standaard met Bing i.p.v. Google. Zolang de zoekresultaten in Bing verbeteren zullen mensen steeds minder snel omschakelen naar Google. 

Ook in Nederland verschijnen er meer Windows tablet en telefoons waardoor er meer gebruik gemaakt wordt van het besturingssysteem Windows 10. In deze update is er weer meer aandacht besteed aan het zoekgedeelte, waardoor gebruikers vooral via Bing zoeken. Al deze updates zorgen ervoor dat Bing’s marktaandeel in Nederland ook zal groeien.

Yahoo, overname gigant

Yahoo, opgericht in 1995 en toen genaamd “Jerry and David’s Guide to the World Wide Web”, heeft een Amerikaans marktaandeel van 12.7%. Het is de derde zoekmachine van de wereld en zorgt o.a. door overnames dat hun marktaandeel alleen maar groter wordt.

Yahoo concurrentie van Google zoekmachine

Yahoo en Bing hebben sinds 2009 een ‘search’-deal dat ze in een 10-jaren plan overgaan naar Bing. Op dit moment werken Yahoo en Bing al veel samen met bijvoorbeeld de Bing webmastertools, maar Yahoo bestaat nog wel als losse zoekmachine.

Yahoo versterkt hun marktaandeel online via verschillende wegen. Het heeft een aantal grote spelers gekocht op internet zoals: Geocities, Tumblr, QWiki en de zoekmachine Altavista.

Altavista overgenomen door Yahoo

Altavista was vroeger één van de snelste zoekmachines van de wereld, maar konden nooit commercieel succesvol worden. Hierdoor werd de zoekmachine van DEC overgenomen door verschillende bedrijven, waaronder in 2003 door Overture Services. In datzelfde jaar naam Yahoo Overture Services over en werd het eigenaar van Altavista.

In 2013 maakte Yahoo bekend dat Altavista offline gaat en dat bezoekers doorverwezen worden naar Yahoo search. Wanneer je nu naar Altavista.com gaat, wordt je meteen doorverwezen naar Yahoo.

Yandex wil goede tweede in Europa worden

Meer dan 60% van de Russische zoekvragen loopt via de zoekmachine Yandex, in Rusland ‘Google je het niet’, maar je ‘Yandext het’. Yandex heeft zijn pijlen gericht op de Europese zoekmarkt en wilt wereldwijd een goede tweede zijn achter Google.

Dit lukt ze al aardig, want afgelopen periode hebben ze wereldwijd al meer zoekvragen gehad dan Bing.

Yandex zoekmachine alternatief Google

Yandex blijft hard aan de weg timmeren door continu verbeteringen in de zoekmachine door te voeren en richt zich specifiek op Europa en Rusland. In Rusland zullen ze, mede door de taal, nog lang de grootste zoekmachine blijven. In Europa zullen ze moeten groeien om een goed alternatief voor Google te zijn. 

Ze hebben in Amsterdam een nieuw kantoor geopend dat vooral gericht is op de Europese markt. Hier zullen ze ook meer gaan inzetten op Big Data. 

We spreken hier van Big Data voor het inzetten van alle data die online te vinden is tegenwoordig. De data valt tegenwoordig niet meer in één database te bevatten, maar wordt door combinaties van platformen gebruikt. De komende jaren zal Big Data steeds vaker ingezet worden bij zoekmachines want hiermee kunnen ze het antwoord op een zoekvraag beter bepalen. 

Baidu, de nummer 1 zoekmachine voor China

De grootste zoekmachine van China, de vierde van de wereld, probeert ook in het westen een voet aan de grond te krijgen. Baidu is een Chinese zoekmachine en heeft hierdoor te maken met censuur vanuit de overheid.Baidu probeert door partner overeenkomsten aan te gaan met Bing en door een onderzoekscentrum in Silicon Valley te openen, meer invloed te krijgen op de westerse markt. In Nederland maken we bijna geen gebruik van deze zoekmachine.

Baidu concurrentie van Google

De Chinese markt blijft groeien, de financiele markt verwacht een jaarlijkse groei van bijna 6%, waardoor Baidu ook de kans heeft om vanuit China groter te worden. Toch zal het voor Baidu moeilijk worden om wereldwijd een alternatief voor Google te zijn. 

Conclusie 

Google zal nog zeker een lange tijd de grootste zoekmachine blijven, waardoor we als SEO specialisten vooral blijven richten Google, maar het is goed om te weten dat er alternatieven zijn. 

Waar Yahoo, Bing en Baidu allemaal proberen samen te werken tot een zekere hoogte, blijft het marktaandeel van Google verruit het hoogste.

Er liggen wel kansen met betrekking tot Artificial Intelligence, waar Baidu verder mee zegt te zijn dan Google, en Big Data waar Yandex op inzet, maar doordat Google zo groot is, zal het voor de andere zoekmachines moeilijk zijn om de beste zoekmachine te worden.

De zoekmachine die mij het meest bevalt naast Google is die van Yahoo. Deze is snel, geeft net wat andere resultaten dan Bing en je kan makkelijk selecteren op resultaten van afgelopen periode.

Mocht je meer rendement willen halen vanuit de zoekmachines Bing, Yahoo, Yandex en Baidu, dan is het goed om de online strategie hierop aan te passen. Wanneer je in Rusland goede posities wilt halen, zijn er andere SEO technieken nodig dan de Nederlandse. Ditzelfde geldt met het online adverteren in deze zoekmachines.

Wij adviseren internationale bedrijven om met hun producten op de juiste manier de Russische markt op te gaan. Mocht je hier meer over willen weten, neem dan contact met ons op en we bespreken wat de alternatieven voor Google voor jouw organisatie kunnen betekenen.  

Kleine nieuwe zoekmachines als alternatief voor Google

In ons volgende blogartikel zullen we de kleinere zoekmachines bespreken, zoals de populairder wordende DuckDuckGo en Wolfram Alpha.

Bronnen:  

Bekijk ook artikel over de kleine zoekmachines die je nog niet kent.

alternatieve zoekmachines die je nog niet kent

Top 3 online recruitment kanalen
Blog / 08 jan, 2018

Top 3 online recruitment kanalen

Ieder bedrijf is wel eens op zoek naar een nieuwe collega. Of je nu kiest voor een ervaren kracht of voor een Young Professional met een frisse bl...

Wat is online marketing in 2018?
Blog / 18 dec, 2017

Wat is online marketing?

Niets is zo veranderlijk als de wondere wereld van online marketing. Deze branche zit in een constante flow van updates, upgrades en nieuwe featur...

Blog / 11 dec, 2017

De 5 voordelen van Multi Funnel Marketing

Bij de zoektocht naar het juiste online marketingbureau heb je waarschijnlijk een aantal vragen. Vaak is het moeilijk om onderscheid te maken tuss...

3 Google AdWords feestdagen tips
Blog / 04 dec, 2017

3 Google AdWords feestdagen tips

Waarschijnlijk heb je al acties gehad tijdens Black Friday, Cyber Monday of voor Sinterklaas. Welke feestdagen blijven dan over? Inderdaad, Kerst ...

Specifiek groepen targeten in Facebook
Blog / 27 nov, 2017

Specifiek targeten op Facebook

Targeten op een door jou bepaalde doelgroep voor je Facebookadvertenties is niet nieuw. Maar wist je dat het ook mogelijk was om je statusupdate ...

6 YouTube SEO tips
Blog / 20 nov, 2017

6 YouTube SEO Tips

YouTube is na Google de grootste zoekmachine ter wereld. Ruim dertig miljoen gebruikers bekijken dagelijks samen een miljard uur aan video’s. Hier...

nieuwe functies Analytics Suite
Blog / 13 nov, 2017

De Google Analytics Suite

Google werkt hard aan het verbeteren van de verschillende programma’s waar veel online marketeers gebruik van maken, zoals Google Analytics en Goo...

Blog: Google Shopping optimalisatie
Blog / 30 okt, 2017

Google Shopping optimalisatie

Vanwege oneerlijke concurrentie heeft Google een boete opgelegd gekregen van de Europese Commissie . Om deze boete te omzeilen is Google dan ook ...

Blog / 23 okt, 2017

Update dagbudget Google AdWords

Met Google AdWords is het mogelijk om in de zoekmachine te adverteren op bepaalde zoektermen. Bij de inrichting van een Google AdWords campagne is...

Google Rankbrain
Blog / 13 okt, 2017

Wordt RankBrain de nieuwe focus?

In 2015 werd het nieuwste programma van Google genaamd RankBrain geïntroduceerd. Deze vorm van kunstmatige intelligentie is toentertijd ontwikkeld...

Blog / 09 okt, 2017

Is linkbuilding nog belangrijk in 2018

De meeste mensen hebben wel eens van linkbuilding gehoord, maar wat is het nou precies en hoe belangrijk is het voor je organische ranking? Lees e...

Blog / 02 okt, 2017

BingAds vs. Google AdWords

Wanneer we praten over online adverteren, dan denken de meeste mensen aan Google Adwords. Hiermee kunnen websites adverteren binnen alle platforme...

Blog / 27 sep, 2017

Concurrenten nu ook in Google Shopping

Google Shopping nu ook beschikbaar voor  Vergelijk.nl ! Zoals eerder dit jaar bekend werd, heeft Google een miljardenboete gekregen. Dez...

belangrijkste SEO factor
Blog / 25 sep, 2017

De belangrijkste SEO factor van dit moment

Wil je dat klanten jouw website beter vinden? Dan zorg je dat je deze optimaliseert via zoekmachine optimalisaties (SEO). Je komt dan, na de adver...

Lokaal adverteren met Instagram Stories
Blog / 18 sep, 2017

Lokaal adverteren met Instagram Stories

Instagram Stories zijn nu een jaar in Nederland en hebben zich in die tijd enorm ontwikkeld. Ja, het is steeds meer op Snapchat gaan lijken, maar ...

PostAds Manager
Blog / 03 aug, 2017

Introducing ... De nieuwe PostAds Manager

Als online marketing bureau blijven wij ons constant ontwikkelen. Bij deze ontwikkelingen staan onze klanten uiteraard centraal, waardoor wij het ...

Google AdWords uitbesteden?
Blog / 20 jul, 2017

Google AdWords uitbesteden?

Google Adwords is bij uitstek het ideale kanaal om snel potentiële klanten naar je website te krijgen. Met Adwords heb je de mogelijkheid om boven...

Instagram tips
Blog / 06 jun, 2017

5 Instagram tips voor bedrijven

Op 5 mei heeft Corné toegelicht of Instagram iets is voor jouw bedrijf . We gaan nu verder in op dat artikel met 5 doelgerichte tips die jouw Ins...

email marketing
Blog / 29 mei, 2017

Wat is e-mail marketing?

E-mail marketing is een communicatiemiddel waarbij huidige en potentiële klanten direct benaderd worden d.m.v. een e-mail. Het is een zeer effecti...

Facebook shop inrichten
Blog / 23 mrt, 2017

In 3 stappen je Facebook Shop inrichten

Facebook is met miljoenen gebruikers het grootste social netwerk. MKB’ers met een webshop kunnen sinds een tijd gebruik maken van Facebook als ver...

LinkedIn voor B2B marketing
Blog / 12 jan, 2017

B2B-marketing: inzet van LinkedIn

LinkedIn is, sinds de introductie in 2003, uitgegroeid tot het grootste sociale platform voor de zakelijke markt. Wereldwijd heeft de website meer...

Blog / 01 okt, 2015

Adverteren op Instagram

Instagram adverteren is al een tijd beschikbaar voor de meeste internationale adverteerders, maar sinds deze maand is het eindelijk ook in Nederla...

Blog / 10 aug, 2015

PostAds is Google certified partner!

Zoals je wellicht al in eerdere blogartikelen gelezen hebt, verdiepen wij ons dagelijks in online marketing, zoekmachine optimalisatie en online a...

Blog / 26 jun, 2015

BBQ Bedrijvenvereniging de Mark Breda

BBQ + Presentaties Bedrijvenverenging Afgelopen dinsdag hebben we bij  PostAds  en 100 de BBQ van bedrijvenvereniging de Mark ...